Isnin, 19 Julai 2010

Al Quransudah lama tidak dinukilkan di sini. mungkin kerana takut banyaknya tulisan tetapi tidak sehebat amal yang dilakukan..mungkin bimbang nawaitu tidak seikhlas seperti dulu ketika mencoretkan tinta-tinta terindah di sini. kesyukuran yang tidak pernah bertepi kepada Allah di atas setiap kegembiraan, kekecewaan, ketenangan, kesedihan dan kesabaran yang diberikan dalam menempuhi perjalanan yang singkat ini.Kerana dengan itu telah mewarnai lukisan hidup dan mencorakkan sifat mahmudah yang wujud dalam diri...insyaAllah. segala yang berlaku milik Allah yang akan berlaku jua milik Allah dan yang terus berlaku juga milik Allah swt. kerana Allah yang menghadirkan kita dan segala macam keindahan di dunia ini kepada kita. dengan lukisan2 tersebutlah sebenarnya memberi impak dalam diri dan jiwa kita sebagai hambanya.

dalam sekelip mata...banyak perkara yang berlaku tanpa diminta.. Namun, sebenarnya itu adalah yang terbaik buat semua kerana perancangan Allah itu lebih hebat dan penguasaanNya yang melebihi dari segalanya. jika dulu diri ini bukanlah seorang yang seperti ini..makin belajar....belajar....belajar menempuhi kehidupan. diri ini jua banyak belajar tentang kasih sayang, ukhwah, sabar, redha dan tawakal. kalau dulu sifat marah sering menguasai diri...tetapi kini insyaAllah bukan tiada tetapi semakin berkurang... kerana apa perkara itu terjadi sahabat2.

Tak lain tak bukan ianya kerana Al Quran itu sendiri. benarlah persanan Rasulullah saw kepada kita: "tidak akan sesat jika pegangnya kita dengan dua perkara yakni al Quran dan as sunnah". bacalah al Quran kerana melaluinya kita beroleh ketenangan perasaan dari perkara yang mengusutkan, kelapangan dada dari perkara yang menyesakkan, ketenteraman jiwa dari debaran yang bersangatan. Bacalah keluargaku, teman2ku, sahabatku, akhwatku serta semua umat Nabi Muhammad dan sentiasa untuk membaca jua sirah2, hadith, tafsir dan praktikalkan bersama...insyaAllah. salam sayang untuk semuanya...:D

Tiada ulasan:

Assalamualaikum

Nama

E-mel *

Mesej *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...