Ahad, 10 April 2011

Prasangka Baik

sebelum tu Selamat menghadapi final exam buat sahabat2

Alhamdulillah perkataan pertama sekali kesyukuran yang tak pernah bertepi di atas nikmat kurniaanNya. Selawat ke atas murobbi agung kita Nabi Muhammad saw , sahabat sahabiah, keluarga baginda, serta semua yang masih tetap dalam perjuangan menegakkan kalimah Allah dan RasulNya, dan kepada semua sahabat-sahabat, mad’u-mad’u yang cintakan proses perubahan kepada tidak baik kepada baik, daripada baik kepada lebih baik. insyaAllah mudah-mudahan kita masih lagi sedar dikurniakan rahmat Allah yang luas ila yaumil Qiamah.

Buat orang-orang yang disayangi…dalam hati ini..doa insyaAllah disertakan buat kalian. Keberadaan dan kekuatan ana juga ada dalam doa-doa yang kalian berikan..semuanya kerana Allah SWT. Moga kita sentiasa dan selamanya mendapat rahmat Allah SWT yang Maha Pengasih dan Penyayang. Di kesempatan ini juga ana ingin mengucapkan ‘bil taufiq wannajah fi imtihan’. Usaha terbaik untuk exam ini dan semoga ilmunya kerana Allah. Ingin berkongsi sesuatu dengan semua tentang bagaimana setiap orang itu adalah pemimpin jika bukan untuk orang lain, memimpin untuk dirinya sendiri. Bagaimana kepimpinan yang dilakarkan dalam sejarah amat mengusik naluri hati ketika membacanya. Jadi ingin dikongsi bersama. Mudah-mudahan sama –sama dapat ingatkan diri ini terutamanya dan sama-sama berpesan dengan kebenaran dan kesabaran.

Ingin dibawakan bagaimana kisah ‘Umar bin Khattab ra bersama Sa’id bn ‘Amir al-Jamhi, seorang pemimpin di daerah Himsh.

Suatu hari, ‘Umar mengunjungi Himsh dan bertanya kepada penduduk negeri tersebut, “ Bagaimana sikap pemimipin kepada kalian?”

Mereka pun mengadukan kepada Umar berkenaan pemimpin mereka, “Kami mengadukan empat hal. Pertama, ia baru keluar berjumpa kami setelah matahari tinggi.”

“kasihan kalian! Apa lagi?” Tanya Umar.

“Kedua, ia tidak memimpin seorang pun dari kami di waktu malam.”

“Kasihan ! Terus, apa lagi?” Tanya Umar.

“Ketiga, dalam setiap bulan , ia menggunakan waktu sehari untuk tidak keluar melayani kami.”

“Kasihan ! Terus apa lagi?”

“Keempat, ia pernah pengsan dalam beberapa hari, “ tutur mereka.

Umar RA tidak langsung mengambil keputusan. Ia menghadapkan mereka dengan Sa’id bin Amir, pemimpin yang mereka adukan itu, sambil berdoa kepada Allah SWT. “Ya Allah, janganlah Engkau mempersalahkan pendapatku dalam persoalan ini.” Umar tetap berpegang pada prinsip Sa’id al-jamhi tidak bersalah dalam hal ini.

Sidang pun bermula. Umar bertanya lagi kepada penduduk Himsh di hadapan petugas itu, “ Apa yang akan kalian adukan tentang Pemimpin ini?”

Mereka berkata, “ Ia baru keluar menemui kami setelah matahari meninggi.”

“Apa jawabanmu?” Tanya Umar kepada Sa’id.

Sa’id menjawab, “ Demi Allah, sbenarnya saya malu mengutarakan hal ini. Keluarga saya tidak memiliki pembantu. Kerana itu, saya harus membuat adunan gandum dahulu, kemudian duduk menunggunya hingga meragi, setelah itu membuatnya menjadi roti untuk makanan sehari-hari saya. Kemudian saya berwudhuk, dan baru setelah itu saya keluar menemui mereka.”

Umar bertanya lagi, “Apa lagi yang akan kalian adukan tentang pemimpin ini?”

“Ia tidak mahu melayani kami di waktu malam,” kata mereka.

“ Apa jawabmu?” Tanya Umar kepada Sa’id.

Sa’id menjawab, “saya malu juga mengutarakan hal ini. Saya menjadikan waktu siang untuk mereka, dan waktu malam untuk Allah.”

“Apa lagi keluhan kalian?” Tanya Umar.

Mereka mengatakan, “Setiap bulan, dia meggunakan waktu sehari penuh untuk tidak keluar melayani kami.”

“Apa jawabmu?” Tanya Umar kepada Sa’id.

Sa’id menjawab, “saya tidak punya pelayan yang mencuci pakaian saya, dan saya tidak mempunyai pakaian lain untuk ganti. Kerana itu, waktu sehari tersebut saya gunakan untuk duduk menunggu pakaian kering, kemudian menyeterikanya, dan selepas itu saya keluar menemui mereka menjelang matahari terbenam.”

“Apa lagi keluhan kalian?” Tanya Umar kepada penduduk Himsh.

Mereka berkata, “ Ia pernah pengsan selama beberapa hari.”

“Apa jawabmu?” Tanya Umar kepada Sa’id, pemimpin daerah Himsh.

Pemimpin menjawab, saya pernah menyaksikan jatuhnya sepotong daging dari tubuh seorang Ansar di Mekah yang dihiris oleh kaum Quraisy. Kemudian mereka mengusung orang tersebut di atas sebuah batang, lalu bertanya kepadanya, ‘Tidakkah kamu suka bila Muhammad yang berada di tempatmu sekarang?’ Orang itu menjawab, Demi Allah, saya tidak ingin berada di tengah-tengah keluarga dan anak saya, sementara Muhammad SAW tertusuk duri.’ Kemudian ia berseru, Wahai Muhammad!’ Ketika saya teringat akan hal itu, betapa saya tidak menolongnya pada waktu itu, dan saya masih musyrik, tidak beriman kepada Allah, maka saya merasa bahawa Allah tidak akan mengampuni saya selamanya. Dan saya pun pengsan kerananya.”

Setelah berhasil menunjukkan alasan Sa’id di hadapan warga Himsh, Umar berkata, “Segala piji bagi Allah yang tidak mempersalahkan firasatku.” Setelah itu, Umar mengirimkan wang seribu dinar kepada Sa’id dan berkata, “ Gunakanlah wang ini untuk urusanmu.” Sa’id menerima wang itu dan mengaturnya dengan baik.


****************************

Bagaimana keteladanan yang ditunjukkan oleh saidina Umar Ra menggambarkan proses yang diambil iaitu proses tabayyun. Allah SWT sudah memberi peringatan kepada hambanya supaya tidak banyak dalam prasangka-prasangka yang akhirnya kita akan kecundang dengan musuh kita. Proses tabayyun iaitu selidik dan bertanyakan hal yang sebenarnya kepada orang yang dicurigai perlu dan Allah ada menerangkan dalam surah al Hujurat:6. Pengajaran yang boleh diambil bagaimana sikap kita dalam menyelesaikan permasalahan yang dihadapi oleh orang lain boleh dilihat melalui sikap Saidina Umar al Khattab. Bahkan bukan sahaja beliau bersangka baik, malah mendoakan perkara yang baik sejurus mendengar keluhan tidak puas hati penduduk Himsh.

Tidak boleh berprasangka:

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebagian kamu mempergunjingkan sebagian yang lain….” (Al-Hujurat: 12)

Menyelidik berita yang disampaikan:

"Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan". (Al-Hujurat :6)

Tiada ulasan:

Assalamualaikum

Nama

E-mel *

Mesej *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...