Ahad, 30 September 2012

Masih tidak puaskah?

                           Dalam diam, hati ini berkata-kata...apakah kita boleh memuaskan hati semua yang ada di sekeliling kita? berfikir sejenak.... Bagaimana untuk kita memuaskan hati semua orang? adakah dengan memekakkan telinga atau ini adalah satu hint yang perlu kita atasi dalam diri kita? 

                           Teringat satu kisah di mana seorang ayah dan anaknya dan himar mereka. Apabila mereka berjalan bersama-sama. Kedengaran bisikan orang yang memerhatikan mereka. 'Kenapalah tak guna himar". Dari percakapan itu, si ayah menaikkan anak ke atas himar dan ayah membawa himar meneruskan perjalanan mereka. Bila mereka berjalan lagi, kedengaran bisikan orang yang memerhatikan mereka, "Kenapalah biarkan ayah yang tua berjalan sedangkan anak yang muda berada di atas himar, sepatutnya si ayahlah yang sepatutnya duduk dan biarkan anak membawanya. Si ayah lalu menurunkan anak dan si ayah naik ke atas himar.Lalu mereka berjalan lagi. Selepas itu, kedengaran lagi bisikan dari orang yang memerhatikan mereka. "Kenapalah mereka membiarkan himar itu sakit dengan membawa orang yang dah tua dan berat" Lalu si ayah turun dari himar. 

                           Singkatan dari cerita ini menunjukan pendapat manusia berbeza antara satu sama lain. Yang seorang na himar tu relaks, yang seorang yang lain pula nak ayahnya relaks, yang seorang yang lain pula nak anak yang relaks. Jika kita? kita nak siapa yang relaks?? Biar diri kitalah yang rileks kan..hehe. Boleh jawab sendiri masing-masing. 

                               Dalam situasi ini, boleh kita tahu untuk meneruskan destinasi kita, yang paling utama ialah apakah pendirian kita. Bulatkan azam kita, apa yang ingin kita capai dalam kehidupan, dan laksanakan sebaiknya tanpa melanggar syariat Islam. Jika kita ada pendirian yang tegas, apa pun yang dikatakan manusia kita dapat terimanya kerana kita tahu apa yang ingin kita tuju itu lebih besar dan memberi faedah yang lebih baik untuk diri kita dan orang lain.Nak puaskan hati manusia juga.,,boleh tapi buat apa yang kita mampu. Banyakkan keterikatan dengan penghubung antara hati2 manusia yakni Allah. Minta padaNya supaya kita beroleh jalan yang mendapat redhaNya. InsyaAllah Allah akan bagi pada kita semua. 

                             Abul Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ya'la berkata: "Kami masuk ketempat Muhammad bin Suqah Azzahid, maka ia berkata: "Mahukah saya sampaikan kepadamu hadis yang mungkin berguna bagimu sebagaimana telah berguna bagiku?" Atha'bin Abi Rabaah berkata kepadaku: "Hai anak saudaraku, orang-orang yang dahulu dari kamu itu tidak suka bicara yang tidak perlu atau bukan kepentingannya, dan mereka menganggap tiap bicara yang tidak perlu itu sia-sia kecuali kitabullah dan amar ma'ruf dan nahi mungkar, atau keperluan kehidupan sehari-hari." Kemudian ia berkata: "Apakah kamu dapat membantah ayat (Yang berbunyi): "Wa inna alaikum lahaa fidhin kiraaman kaatibien." (Yang bermaksud): "Sesungguhnya padamu ada Malaikat yang baik-baik tukang mencatat." Anil yamini wa anisysyimali qa'ied." (Yang bermaksud): "Disebelah kanan dan kiri tempat duduk." Maa yalfidzu min qaulin illa ladaihi Raaqibun Atied." (Yang bermaksud): "Tidak melepas sepatah kata melainkan ada Malaikat yang mencatat iaitu Malaikat Raqib dan Atied." Apakah tidak malu salah satu kamu bila dibuka lembaran amalnya, dunia yang utama bahkan hanya yang tidak penting dan lebih-lebihan semata-mata?" 

                                          Perlu tahu setiap patah yang kita keluarkan akan diminta tanggungjawaban. Jika nak kita relaks atau erti kata sebenar untuk berehat di akhirat, kita perlu diam dan berkata yang baik2 sahaja sewaktu di dunia(kepada diri terutama). Jika ada yang tidak puas hati, sama-sama boleh bawa berbincang dan selesaikan apa yang menjadikan kita tidak puas hati. Sedikit sebanyak masalah kita akan selesai dan dendam kesumat pun tidak akan hadir bersama kita. Semoga hari ini lebih bahagia dan tenang dari sebelumnya.;)...:)

Tiada ulasan:

Assalamualaikum

Nama

E-mel *

Mesej *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...