Selasa, 15 November 2016

Al Quran penawar

Apabila berdepan dengan pelbagai masalah atau tekanan dalam hidup kita, renungilah diri kembali. Ujian itu sememangnya tidak pernah lari dari hidup kita. Allah berfirman dalam surah al Mulk:

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ
“Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun,” (QS. Al Mulk: 2)
Benar, saat diuji kadang-kadang kita stres dan kadang kala pertikaikan kenapa masalah tersebut terjadi kepada diri. Ingatlah teman, ingatlah rakan, Allah menguji itu untuk tahu siapa yg lebih baik amalnya. Muhasabah balik diri, dekatkanlah balik hubungan kita dengan Rabbul Jalil. Inilah hakikat kehidupan yang kita perlu sematkan dalam diri. Allah sentiasa ada bersama kita saat diuji atau tidak. Kembali bersujud dengan perasaan, kembali beramal dengan perasaan, kembali takwa dengan perasaan. Melalui perasaan bakal melahirkan kekhusyukan dalam ibadah. Insya Allah.
“Alif laam miim. Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: “Kami telah beriman”, sedang mereka tidak diuji lagi? dan Sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, Maka Sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan Sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. ataukah orang-orang yang mengerjakan kejahatan itu mengira bahwa mereka akan luput (dari azab) kami? Amatlah buruk apa yang mereka tetapkan itu.” (QS. Al Alkabut: 1-4)
 Damainya setiap firman Allah swt. Mendamaikan jiwa yang penuh keserabutan. Menenangkan hati yang penuh kegelisahan. SubhanaAllah. Untuk peringatan diri dan bersama. 
Kembali menulis, Moga istiqamah.

Tiada ulasan:

Assalamualaikum

Nama

E-mel *

Mesej *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...