Ahad, 27 September 2009

Jalinan SilaturahimRamadhan telah pun berakhir..
syawal telah pun menjelma..
bagaimana dengan diri kita? persoalan itu hanya boleh dijawab sendiri...dalam hati...tanyalah kembali dalam diri kita kerana kitalah yang mengawal setiap anggota kita..
banyak perkara yang berlaku dan tiada kesempatan untuk mencoret apa-apa catatan pun di sini..lebaran tahun nie disambut agak sederhana dan ana merasakan tahun nie sedikit meriah berbanding tahun2 sebelumnya. sebabnya raya pertama bersama keluarga dan pada hari raya kedua ana beraya bersama sahabat lame based 2005 sek agama cenor. kami adakan sedikit reunion. perancangan pada awalnya ingin berjumpa dengan kawan2 lame berlangsung dengan amat baik sekali..Alhamdulillah..kami naik 6 buah kereta beraye di rumah sahabat2 sekitar jengka 19,20,21,14.. sungguh indah pertemuan ini..banyak kami berkongsi cerita setelah 4 tahun tidak pernah bersua..dan semuanya tidak berubah..ada yang belajar dan ada juga yang bekerja..di sini ana dapat mengeratkan semula hubungan yang terjalin dahulu. bukan sahaja sesama sahabat tetapi dengan keluarga masing-masing.
Islam itu sendiri menyarankan agar kita dapat mencintai sesama muslim. dalam hadis riwayat Bukhari dan Muslim juga menerangkan tentang kepentingan mencintai sesama muslim. ana ingin memetik maksud hadis ini..Dari Abu Hamzah Anas bin Malik ra.,pelayan Rasulullah saw., bahawa Rasulullah saw bersabda,"seseorang di antara kalian tidak dikatakan beriman sehingga dia mencintai saudaranya sebagaimana dia mencintai dirinya sendiri."

Dalam al Quran juga ada menyebut tentang kutukan yang diberi kepada sesiapa yang memutuskan silaturahim. Dalam surah Muhammad ayat 22 dan 23 yang bermaksud " 22. (kalau kamu tidak mematuhi perintah) maka tidakkah kamu harus dibimbang dan dikhuatirkan - jika kamu dapat memegang Kuasa - kamu akan melakukan kerosakan di muka bumi, dan memutuskan hubungan silaturrahim Dengan kaum kerabat?
23. (orang-orang Yang melakukan perkara Yang tersebut) merekalah Yang dilaknat oleh Allah serta ditulikan pendengaran mereka, dan dibutakan penglihatannya.

Jadi marilah kita bina dan perbanyakkan silaturahim sesama muslim agar kita beroleh kelebuhannya. antara kelebihan menjalinkan silaturahim ialah
1) penyebab untuk masuk syurga
2) diluaskan rezekinya
3) dipanjangkan umurnya
4) dapat menjaga hubungan dengan Allah
5) penyebab dalam memperolehi hidayah
6) dihindari diri kita daripada menemui ajal dalam keadaan yang teruk
semoga ana dan semua yang hidup di dunia ini sentiasa mendapat hidayah,inayah oleh Allah swt. sentiasalah kita untuk perbaharu semula niat kita agar jalan yang kita ikut benar menuju redha Yang Esa. yang penting biarlah jalinan silaturahim itu diredhai oleh Allah swt.

Tiada ulasan:

Assalamualaikum

Nama

E-mel *

Mesej *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...