Jumaat, 6 Mei 2011

Air Mata Cinta


Bismillah….

Alhamdulillah..ungkapan pertama dapat kulafazkan pada yang Maha Hebat. Kerna saat dan detik ini masih diberi kesempatan untuk menghirup udara pinjamanNya..Nikmat yang tak kan pernah terbayar walau sejuta lautan di berikan padaNya,bergunung di serahkan untukNya..tak kan pernah cukup untuk mengantikannya dengan nikmat yang tidak putus-putus dicurahkan untukku. Nak dibandingkan aku yang kerdil ni,yang selalu saja mendustakan janji2Nya. Namun, seulit kemaafan dan harapan sentiasa diharapkan padaNya serta diberi taufiq untuk sentiasa berada di landasanNya,insyaAllah...


Dalam menelusuri hidup seharian..suka,duka,pahit dan manis pasti akan dilalui oleh seorang hamba dalam meniti redhaNya..kadang2 di atas,kadang2 tersungkur di bawah..Namun itu semua perencah hidup serta asam garam untuk melatih hambaNya lebih matang dalam mengorak langkah hari-hari yang kian mencabar.Terutama IMAN..


Bila dibicarakan ujian dan kepayahan serta kesulitan yang dialami diri..tidak dinafikan batapa perit tuk diungkap..lidah ringan bicara,hati pedih tuk merasa. Sudah pasti air mata yang selalu menemani jua diiringi doa. Perasaan slama hidup yg ditempuhi ..rata2nya..saat ketika berlinangan air mata adalah saat yg paling tenang ku rasai..serta disulam dengan kesesalan dan harapan padaNya.Betapa aku rindu saat itu..Subhanallah…Daripada jernihnya setitis air mata. Sangat besar hikmahnya jika dapat muhasabah diri ini.

Air Mata.......ada kalanya penyubur hati, penawar duka dan ada kalanya ia menjadi buih kekecewaan yang menghimpit perasaan dan kehidupan ini. Air mata seorang manusia hanyalah umpama air kotor yang berlimpahan. Namun setitis air mata kerana takut kepada Allah SWT persis perata indah yang bergemerlapan terpancar dari segala arah dan penjuru. Penghuni syurga ialah mereka yang banyak mencucurkan air mata demi Allah SWT dan RasulNya, bukan semata-mata kerana harta dan kedudukan serta hal duniawi. Pencinta dunia menangis kerana dunia yang hilang. Perindu akhirat pula menangis kerana dunia yang datang. Alangkah sempitnya kuburku, keluh seorang batil… alangkah sedikitnya hartaku, kesal si hartawan (pemuja dunia). Dari mata yang mengintai setiap kemewahan yang mulus penuh rakus, mengalirlah air kecewa kegagalan. Dari mata yang redup merenung akhirat yang dirasakan dekat, mengalirlah air mata keinsafan mengharap kemenangan serta rindu akan RasulNya.

Penghuni syurga itulah orang-orang yang menang.” (al-Hasr:20) Tangis adalah basahan hidup. Justeru, hidup dimulakan dengan tangis, dicela oleh tangis dan diakhiri dengan tangis.. Manusia sentiasa dalam dua tangisan. Sabda Rasulullah SAW, “Ada titis yang Allah SWT cintai, pertama titisan darah para syuhada dan titisan air mata yang jatuh kerana takut Allah SWT.

Nabi Muhammad SAW bersabda lagi, “Tangisan seorang pendosa lebih Allah kasihi daripada tasbih para wali.” Oleh itu, berhati-hatilah dalam tangisan, kerana ada tangisan yang membawa bahagia untuk selamanya. Seorang pendosa yang menangis kerana dosanya adalah lebih baik daripada seorang ‘abid. Nabi Muhammad SAW bersabda, “Kejahatan yang diiringi oleh rasa sedih, lebih Allah sukai dari satu kebaikan yang menimbulkan rasa takbur.” Ketawa yang berlebihan tanda lalai dan kejahilan. Ketawa seorang ulama’ dunia hilang ilmu, hilang wibawanya. Ketawa seorang jahil, semakin keras hati dan perasaannya. Nabi Muhammad SAW bersabda:

Jika kamu tahu apa yang aku tahu nescaya kamu banyak menangis dan sedikit ketawa.”

Salafussoleh menangis walaupun banyak beramal, bimbang tidak diterima ibadatnya, kita ketawa walaupun sedar kita kosong daripada amalan. Lupakah kita? Sabda Nabi SAW: “Siapa yang berbuat dosa dalam ketawa akan dicampakkan ke neraka dalam keadaan menangis.” Kita gembira jika apa-apa yang kita idamkan tercapai. Kita menangis kalau apa yang kita cita-citakan terabai. Nikmat disambut ria, kedukaan menjemput duka.

Namun Allah SWT telah berfirman,

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. ALLAH SWT mengetahui sedangkan kamu tidak.” (al-Baqarah:216)

Menangislah wahai diri, agar senyumanmu banyak dikemudian hari kerana engkau belum tahu nasibmu dihisab kanan atau hisab kiri. Di sana, lembaran sejarahmu dibuka satu persatu, meyemarakkan rasa malu berabad-abad lamanya bergantung kepada syafa’at Rasulullah SAW yang dikasihi Allah.

Kenangilah sungai-sungai yang mengalir itu banjiran air mata Nabi Adam yang menagis bertaubat, maka suburlah dan sejahteralah bumi kerana terangkatnya taubat. Menagislah seperti Saidina Umar yang selalu memukul dirinya dengan berkata, “Kalau semua masuk ke dalam syurga kecuali seorang, aku takut akulah orang itu. “Menangis Ummu Sulaim apabila ditanya, “Kenapa engkau menangis?” Jawabnya, “Aku tidak mempunyai anak lagi untuk ku kirimkan ke medan perang.” Menangislah seperti Ghazwan yang tidak sengaja terpandang wanita rupawan. Diharamkan matanya memandang langit seumur hidup, lalu berkata, “Engkau mencari kesusahan dengan pandangan itu.

Ibnu Mas’ud r.a berkata, “Seseorang yang mengerti al-Quran dikenali waktu malam ketika orang lain tidur , dan waktu siangnya ketika orang lain tidak berpuasa, sedihnya diwaktu orang lain ketawa. Diamnya di waktu orang lain berbicara, khusyuknya di waktu orang lain berbangga, seharusnya orang yang mengerti al-Quran itu tenang, lunak dan tidak boleh menjadi seorang yang keras, kejam, lalai bersuara keras dan marah.” Tanyakan kepada orang-orang yang soleh mengapa tidak berhibur. “Bagaimana hendak bergembira sedangkan mati itu di belakang kami, kubur dihadapan kami dan perhentian kami ialah Allah SWT”

Subhanallah,Alhamdulillah,Allahuakhbar..sungguh besar titisan air mata itu hanya kerana Allah. Tak ternilai air mata dengan permatayang bisa memadamkan api neraka..wahai diri, sedarlah..sudah habis bicara kau ingin keluarkan??? Cukuplah ,cukuplah…jagalah bicaramu tatkala neraka amat gemar pada yg berlebihan bicara..na’uzubillah..Astagfirullah..sama2 ambil iktibar dan amal terutama untuk DIRI jua sahabat yang membaca nukilan ini.INSYAALLAH.. Moga diri sentiasa dalam lindungan dan lembayung rahmatNya.. ^^

~Dinukilkan oleh seorang adinda untuk semua yang singgah di sini. Semoga kita sama-sama beroleh hidayah, inayah, pertolongan , ketenangan dan hamba-hamba yang sentiasa mensyukuri nikmatnya~

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Subhanallah.. Kata2 yang cukup menyentuh, sangat terkesan.. Alhamdulillah, dari hati meresap ke hati..

Teruskan berkarya wahai sahabat! Semoga Allah redha atas setiap perkongsianmu..

-Selalu singgah sini dalam diam. Terdetik meninggalkan jejak hari ini.. :)

Ja'a Nasrullah berkata...

~Alhamdulillah dengan izinNya jua~

;) seperti dapat meneka sahabat di atas..Ukhwah kerana Allah selamanya..;)

Tanpa Nama berkata...

:) melunaskan hajatmu ja'a.. :) InsyaAllah, ukhwah ini kerana dan untuk Allah..

Assalamualaikum

Nama

E-mel *

Mesej *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...